Ooltgensplaat

Ooltgensplaat is een dorp in de gemeente Goeree Overflakee, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Het dorp heeft 2700 inwoners, 981 woningen en 229 recreatiewoningen, inclusief de buurtschap de Langstraat.
Ooltgensplaat is een zogenaamd Kerkringdorp, met aan de ene kant een haven en het havenkanaal naar het Volkerak en aan de andere kant een kerk uit 1847. Deze kerk is gebouwd op de fundamenten van twee voorgaande kerken. Tot 1647 maakten ook de inwoners van Den Bommel gebruik van deze kerk.

w2In Ooltgensplaat bevindt zich het Oude Raadhuis. Het Oude Raadhuis, met uitzicht op de haven van Ooltgensplaat, is het oudste pand in zijn soort van Goeree-Overflakkee. Het stamt uit 1616 en is gebouwd naar het ontwerp van de bekende 17 eeuwse Vlaamse bouwmeester Melchior van Harbach. Francois van Aerssen, destijds de ambachtsheer van Sint Adolfsland waartoe Ooltgensplaat behoorde, gaf toestemming voor de bouw. Het gebouw heeft door de eeuwen heen vele rampen, waaronder een aantal overstromingen, overleefd. Sinds augustus 2005 is het voormalige Raadhuis weer in gebruik als trouwlocatie.
Tevens bevindt zich bij Ooltensplaat het Fort Prins Frederik, een groot fort uit de zestiende eeuw dat samen met de vesting Willemstad de doorgang in het Volkerak en het Hellegat bewaakte. Tegenwoordig wordt het fort voornamelijk gebruikt voor recreatieve doeleinden.
Ooltgensplaat kernmerkt zich door landbouw en recreatie. Naast de camping op het fort heeft Ooltgensplaat een jachthaven met bijna 80 ligplaatsen.

Ooltgensplaat heeft naast een woonfunctie ook werkgelegenheid, recreatie en veel verenigingen. Dit alles heeft met ‘uitstraling’  van het dorp te maken.  Dit maakt het dorp interessant, leefbaar en aantrekkelijk om te wonen en te bezoeken. Meer info

Reacties zijn gesloten.